Cine MAI modernizează Groapa? Promisiunea noului președinte dinamovist: „Prioritatea mea este stadionul”. Așa arată arena din Ștefan cel Mare ACUM! Cârpeală, interese și dezinteres | EXCLUSIV

Cine MAI modernizează Groapa? Promisiunea noului președinte dinamovist: „Prioritatea mea este stadionul”. Așa arată arena din Ștefan cel Mare ACUM! Cârpeală, interese și dezinteres | EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

De curând, Ministerul Afacerilor Interne, din pixul lui Marcel Vela, a numit un nou președinte la Clubul Sportiv Dinamo. Ministrul, conform unor surse, mare fan al clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare, a ales să schimbe strategia și a ieșit din „șablonul președintelui dinamovist” din ultimul deceniu, perioadă în care, în fruntea celui mai galonat club sportiv din România, s-a aflat un comandor” dintre gloriile sportive.

Acum a fost investit un cadru din „zona operativă”. Subcomisarul Ionuț Popa (32 de ani) este absolvent al Academiei de Poliție, a ocupat mai multe poziții în structura MAI, legătura sentimentală cu sportul fiind realizată printr-o centură neagră 2 DAN, la taekwando, disciplină la care a fost și antrenor al lotului național de cadeți al României. Popa i-a luat locul lui George Cosac.

Încă din start, Ionuț Popa și-a trasat linia mandatului. Prioritatea mandatului meu este stadionul și tocmai de aceea cred că și conducerea Ministerului a decis să mă trimită. Chiar dacă sunt tânăr, să știți că am foarte multă experiență. Întotdeauna a trebuit să cunosc totul, pentru fiecare structură, să vin în sprijinul lor. Consider că trebuie să deblocăm și stadionul sau să venim cu o soluție alternativă”, a transmis Ionuț Popa.

Întodeauna a trebuit să cunosc totul…”. Între Spitalul de Urgență și Circul de Stat, „să cunosc totul” poate dăuna grav sănătății.

Și trebuie să punctăm că mandatul lui Ionuț Popa în fruntea clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 7-9 este de doar trei luni!

Radiografia unei „priorități”, până la apariția utilajelor, începe din acte. Iar în arhivele clubului este jale. Cârpelile cu pretenție de modernizare au dus la un adevărat dezastru în care dezinteresul, nepriceperea, interesele au dus la o harababură pe care noul președinte o moștenește. Cam așa sună situația arenei centrale în câteva propoziții lugubre: Lucrări începute și neterminate. Iar unde sunt începute și terminate, nu sunt recepționate. Dacă sunt începute, terminate și recepționate…nu sunt amortizate. Ani pierduți pe frontul birocratic. Mai pe scurt, începând cu anul 2017, an la care vom reveni pe parcursul acestui articol, toate lucrările de mai sus fac subiectul, în urma mai multor sesizări formulate de Corpul de Control al MAI, unui dosar instrumentat și prăfuit de la DNA.

Prima sarcină nedorită: lucrările de modernizare care blochează modernizarea

Lucrările se pare că sunt începute pe vremea domniei” fostului jurnalist Marcel Popescu și au fost continuate, în multe cazuri fără acoperire în acte, până în mandatul fostei canotoare Elisabeta Lipă.

IDEE. Elisabeta Lipă (două mandate), George Cosac (două mandate), Monica Iagăr, Iuliana Gafencu au ocupat, în ultimii zece ani, funcția de președinte CS Dinamo

Dacă în acte lucrările terminate sau neterminate, recepționate sau nerecepționate, amortizate sau neamortizate lipsesc în multe cazuri, în Complexul Sportiv Dinamo urmele sunt sesizabile cu ochiul liber. Tabela, pista de atletism, apoi, mai discret, pe toată raza tribunei 1, începând cu zidurile Spitalului de Urgență și până la tâmpla sudică a Peluzei Cătălin Hîldan mai multe petice de asfalt și „tigăi” răsărite din caldarâm, locuri în care s-a forat, până la 26 de metri, pentru a fi ridicați zeci de stâlpi care ar fi trebuit să susțină o copertină de tablă pentru a acoperi 4100 de locuri ale tribunei (vezi foto).

Cum pe sub stadion trec mai multe racorduri ale RADET, fixarea stâlpilor a fost greu de realizat, mutarea țevilor a complicat lucrarea, mai ales că necesita blocarea traficului pe Calea Floreasca și, implicit, activitatea Spitalului de Urgență. Un deranj prea mare, neasumat de vreun edil, chiar dacă se spune că în scaunul de primar s-au perindat oameni cu sentimente pentru echipa din centrul Capitalei, obișnuiți ai lojelor situate pe Calea Floreasca, cum ar fi Răzvan Murgeanu și Adriean Videanu.

Și s-a renunțat. Însă tabla necesară pentru copertină era deja cumpărată, astfel că a fost depozitată într-un spațiu aparținând constructorului, Aedificia Carpați, apoi donată, conform unui folclor zonal, Patriarhiei pentru a fi folosită la Catedrala Mântuirii Neamului. În acte, aceste tentative de modernizare nu prea există. Modernizarea bătrânului stadion a rămas la stadiul de șantier.

Potrivit declarațiilor lui Cornel Dinu (declarație oferită jurnaliștilor de la Fanatik), banii pregătiți de Ministerul Afacerilor Interne pentru aceste modernizări ale stadionului din Ștefan cel Mare au mers, la acea vreme, spre achiziționarea Complexului Sportiv Dinamo Brașov. Se întâmpla în mandatul ministrului Cristian David, un alt obișnuit al lojei dinamoviste.

„În 2008, lucrările la rețelele exterioare de cabluri electrice, conducte de gaze – traversează stadionul pornind din „Ștefan cel Mare”, pe lângă „Spitalul de Urgență” și tribuna I și ies în Floreasca -, canalizare, apă și stație de pompare – fără astea nu te descurci! -, dar și lucrările la copertină se amână fără niciun fel de explicație logică, iar din investițiile aprobate inițial pentru stadion se achită de către conducerea MAI de atunci, ministru Cristian David, uriașa sumă de 8 milioane de euro pentru terenul clubului Dinamo Brașov!

Coincidență: George Cosac, actualul președinte al CS Dinamo, era acolo, la Brașov, iar președinte generalul Luca… la Brașov, în 2008… Proprietarul, țineți-vă bine de scaune, ceruse doar 1,2 milioane pentru teren!!! Unde s-a dus diferența de bani? Cine a băgat în buzunar șpaga? De ce nu se face nicio anchetă serioasă? Cu 8 milioane de euro se ridica, probabil, 25% din noul stadion „Dinamo”! Și mai revoltător, întreaga sumă a fost alocată din fonduri ce conțineau lucrările care trebuiau efectuate obligatoriu la stadionul Dinamo, așa-zisele „volume financiare”, a dezvăluit Cornel Dinu pentu sursa citată.

Din acest proces de modernizare la care s-a renunțat, se spune, din cauza țevilor RADET de sub stadion, bătrâna arenă din Ștefan cel Mare s-a ales cu gradenele refăcute și un veșmânt de scaune gri și roșii, cu spătar mai înalt față de celelalte aflate pe stadion, care îmbracă toată tribuna 1-bucata care ar fi trebuit acoperită cu vestita copertină (vezi galeria foto). Aici a fost vorba de un parteneriat în Clubul Sportiv Dinamo și ACS FC Dinamo (a doua sarcină nedorită).

Astfel, MAI avea un buget fix pentru scaune, 16 euro (plus TVA) per bucată. Pentru o calitate mai bună au intervenit cei de la ACS FC Dinamo și au suplimentat bugetul 8 euro (plus TVA) per scaun. La prețul de 24 euro per bucată au fost aduse scaune din Franța. Au fost montate 4200 de scaune, comandate alte 4000 care, după înghețarea lucrărilor, au fost montate (o parte dintre ele) în peluza stadionului Florea Dumitrache (fostul Victoria). Și aici actele ar trebui să vorbească, însă, cel mai probabil, lipsesc. Din câte se pare și o parte dintre becurile de la nocturnă aparțin fotbalului”, după ce, în 2007, UEFA a cerut mărirea numărului de lucși pentru ca stadionul să poată găzdui partide în cupele europene. Atunci, cei de la fotbal ar fi suplimentat puterea nocturnei.

A doua sarcină nedorită. Parteneriatul cu Asociația Fotbal Club Dinamo

O a doua sarcină a arenei este legată de contractul de asociere cu Asociația Fotbal Club Dinamo. O altă moștenire a cadrelor din trecut. În acest moment, Clubul Sportiv Dinamo se luptă în instanță pentru evacuarea CS FC Dinamo din „Groapă, faza Curtea de Apel, următorul termen fiind fixat în luna septembrie.

Ministerul Afacerilor Interne a raportat o primă victorie în fața Asociației Clubul Sportiv Dinamo în anul 2017, atunci când, printr-o Hotărâre de Guvern (nr. 616 din 30 August) patrimoniul din Parcul Sportiv Dinamo a fost trecut din domeniul privat în domeniul public.

Ciprian Stoica, juristul Clubului Sportiv Dinamo, explică într-un interviu acordat ProSport în iulie 2019: „Ulterior acestui HG am făcut o acțiune în instanță în vederea evacuării Asociației CS FC Dinamo din Complexul Sportiv Dinamo, ca urmare a pierderii dreptului de a mai utiliza baza în condițiile în care aceasta a redevenit în domeniul public al statului. Decizia a rămas definitivă în procedura evacuării la Tribunalul București, acțiunea a fost depusă inițiat la Judecătoria Sectorului 2, a fost atacată cu apel”.

În acest moment, ACS FC Dinamo deține mai multe bunuri mobile în Parcul Sportiv Dinamo. Astfel, începem cu mamutul de beton, construcția abandonată de la intrarea dinspre Șoseaua Ștefan cel Mare, acolo unde trebuia să fie sediul clubului de fotbal (vezi galeria foto).

Tribuna oficială din Ștefan cel Mare este formată din trei structuri. Vechea clădire și două „prelungiri” siameze, ridicate, din lipsă de spațiu în aglomerata tribună a costumelor, după anul 2005, în stânga și în dreapta corpului central. În acte, ele aparțin Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo. În prezent, ACS FC Dinamo percepe chirie pentru aceste două loje la meciurile disputate aici de Dinamo București, (SC Dinamo 1948 SA).

Legea prevede că aceste loje, după ridicarea lor, ar fi trebuit cedate Clubului Sportiv Dinamo -administratorul terenului-, printr-un act de donație. Cei de la CS nu au fost interesați de întocmirea acestei proceduri, au uitat, nu le-a păsat, nu au știut, în timp ce reprezentanții ACS FC Dinamo nu avea vreun interes să rezolve situația. Din nou, acte. Acte lipsă!

Având aceste sarcini, abia în 2017, oficialii din Ștefan cel Mare s-au trezit că nu pot preda stadionul Companiei Naționale de Investiții pentru a putea fi demolat, apoi modernizat. De ce așa de târziu, de ce au trecut aproape patru ani fără ca această situație să fie depistată / rezolvată, ținând cont că, în 2013, printr-o Hotărâre de Guvern (nr 1093 din 11 Decembrie), Guvernul României își lua responsabilitatea organizării meciurilor de la Campionatul European 2020. În acest program „de interes public și importanță națională”, în urma unei inspecții UEFA, arena Dinamo a fost aleasă, alături de alte două stadioane (Steaua și Rapid) pentru modernizare. Și reamintim că tocmai în 2017 se dă Hotârârea de Guvern care trece patromoniul din Complexul Sportiv Dinamo din proprietatea privată în proprietatea publică.

În loc de încheierea acestui capitol…

Tabloul nepăsării din Ștefan cel Mare este închis cu relatarea unui oficial care, mulți ani, s-a aflat în vâltoarea evenimentelor din cadrul CS Dinamo. În urmă cu puțini ani, clădirea în care se află birourile Clubului Sportiv Dinamo a fost renovată. Într-o zi, în dulcele stil muncitoresc, mai mulți lucrători serveau masa de prânz pe mai multe file rupte dintr-un dosar uitat într-unul din dulapurile clubului: “Am încremenit, muncitorii mâncau parizer cu muștar pe actele clubului”.

Ce urmează, care sunt variantele pentru ca visul fanilor dinamoviști, un stadion nou în Ștefan cel Mare, să devină realitate?

Din informațiile ProSport, șefii Clubului Sportiv Dinamo vor să demareze o expertiză tehnică care ar urma să răspundă la mai multe necunoscute legate de tot ce s-a întâmplat, în acești ani, în Parcul Sportiv Dinamo în legătură cu aceste lucrări nefericite. Demersul se află la stadiul de idee, costul pentru o asemenea expertiză fiind destul de costisitor pentru bugetul clubului, în jur de 100 000 de euro.

Apoi s-a luat în considerere ridicarea unei arene de fotbal în alt loc din Parcul Sportiv Dinamo. Însă varianta „Velodrom” a stârnit oprobriul riveranilor, proprietarii caselor care au gardul lipit de complexul sportiv, care s-au împotrivit, iar legea, așa cum se întâmplă și la arenele de tenis din Cotroceni, este de partea lor. În plus s-au sesizat și cicliștii, care l-au anagajat pe avocatul Adrian Cuculis pentru a apăra bătrânul Velodrom de lama necruțătoare a utilajelor.

Și încă o problemă! Chiar dacă Primăria Generală a eliberat PUZ-ul pentru construcția arenei pe Velodrom, proiectul s-a împotmolit, dialogul dintre CS Dinamo și CNI fiind fracturat în “indicatorii tehnico economici”. Dăm cuvântul juristului CS Dinamo: “Eu nu pot să fac demolarea decât în momentul în care am o Hotărâre de Guvern, iar Hotărârea de Guvern se dă după ce sunt făcuți indicatorii tehnico economici. Cerem public ca CNI-ul să aprobe indicatorii tehnico economici pentru realizarea investiției. Adică, ei trebuie să își dea un HG pentru aprobarea indicatorilor tehnico economici în vederea investiției de la Dinamo, noi luăm act de indicatorii respectivi și, atunci, facem HG-ul în privința demolării. Aceștia sunt pașii”. Spunea oficialul dinamovist în urmă cu un an, într-un interviu acordat ProSport.

Și trecerea arenei de fotbal în patrimoniul Primăriei Sectorului 2 pare destul de greu de realizat. Pentru ca acest demers să devină oficial, Primăria Sectorului 2 trebuie formuleze o cerere către Primăria Generală, apoi trebuie emisă o nouă Hotărâre de Guvern prin care patrimoniul să treacă de la Ministerul Afacerilor Interne la Primăria Generală și, mai departe, în administrarea primăriei de sector.

În aceste moment speranța celor care iubesc Dinamo este legată de noul președinte al Clubului Sportiv Dinamo. Ionuț Popa a fost numit din birourile Ministerului Afacerilor Interne, conform spuselor sale, pentru a rezolva problema stadionului, o problemă la care s-a ajuns și din cauza delăsării, sprijinului nociv, deciziilor sau lipsa deciziilor aceluiași minister

Jurnalist sportiv din anul 2003, în prezent reporter special și realizatorul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport. Ziarist acreditat la clubul Dinamo București încă din anul 2004, Cătălin Mureşanu este autorul a mii de articole, interviuri, reportaje, cronici pe care le-a scris pentru ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Am aflat primii 4 concurenți de la Survivor România 2025! Acuzații grave la adresa Kanal D: „A tras sforile!” Detalii picante
Am aflat primii 4 concurenți de la Survivor România 2025! Acuzații grave la adresa Kanal D: „A tras sforile!” Detalii…
În weekend se joacă din nou ”România – Kosovo”! Cum au numit kosovarii echipa din țara noastră
În weekend se joacă din nou ”România – Kosovo”! Cum au numit kosovarii echipa din țara noastră
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului,…
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
TUN uriaş. Dan Şucu pregăteşte cel mai scump transfer din istoria Rapidului: ”Peste 10 milioane de euro”
TUN uriaş. Dan Şucu pregăteşte cel mai scump transfer din istoria Rapidului: ”Peste 10 milioane de euro”
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din România
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din România
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir, circ în direct. Și-au aruncat cuvinte grele: Ești misogin, prost și îngâmfat / Hai sictir, javră!
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Ungaria depăşeşte România la rezerve de aur, după ce a achiziţionat 14,5 tone în septembrie
Ungaria depăşeşte România la rezerve de aur, după ce a achiziţionat 14,5 tone în septembrie
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Yamato Zaharia a fost “asaltat” de Ovidiu Neveu la o terasă din centrul Bucureștiului. Răfuiala din ring s-a mutat în stradă: luptătorul a fost victima unei “ambuscade”
Yamato Zaharia a fost “asaltat” de Ovidiu Neveu la o terasă din centrul Bucureștiului. Răfuiala din ring s-a mutat în…
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se…
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Jannik Sinner câştigă Turneul Campionilor cu victoria în Finala ATP în faţa lui Taylor Fritz
Jannik Sinner câştigă Turneul Campionilor cu victoria în Finala ATP în faţa lui Taylor Fritz
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după
La câți km speli motorul diesel pe interior? Ce probleme pot apărea după
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
×